Quantcast
Channel: Maia Dexander – LIBRISBLOGGEN
Viewing all 95 articles
Browse latest View live

Uppdaterad information om Metaproxy

$
0
0

Nu är informationen om Metaproxy på Libris informationssidor uppdaterad: Metaproxy – en samsökningstjänst för katalogisatörer. Vi har även rättat listan med deldatabaser på Delmängder i Metaproxy. Informationen stämmer nu överens med hur Metaproxys nya konfiguration ser ut.

Eftersom Metaproxy kontinuerligt vidareutvecklas tar vi gärna emot önskemål och förslag på intressanta bibliotekskataloger som bör göras sökbara. Ange institutionens eller bibliotekets namn, adressen till Z-servern, port samt databasens namn, (exempelvis: Library of Congress,  address: z3950.loc.gov, port 7090, databasnamn: Voyager). Det är bara databaser som har ett Z39.50-gränssnitt eller ett SRU/SRW-gränssnitt tillgängligt som är möjliga att göras samsökningsbara via Metaproxy eller genom katalogiseringsklienten.

Skicka önskemålen till Libris kundservice, libris@kb.se.


Söktips i Metaproxy

$
0
0

Får du för många eller för få träffar när du söker i Metaproxy? Vi har sammanställt några söktips för att få så relevanta träffar som möjligt.

Tydlighet

  • Det är viktigt att sökfrågan alltid är så tydlig och unik som möjligt.
  • Försök att i så stor utsträckning som möjligt lägga till ett årtal när ni söker på titel.
  • Gör sökfrågan så precis som möjligt. En stor sökfråga med för många träffar kan av värdserverns sida uppfattas som spam. Det kan i sin tur leda till att vi blir blockade från värdservern vilket vi naturligtvis vill undvika.

ISBN

  • Sök alltid på ISBN i första hand.
  • ISBN skrivs utan bindestreck.
  • Om du inte får träff kan du prova att skriva ISBN i fältet för Valfria sökord istället för fältet för ISBN. Eftersom ISBN inte alltid ligger i 020-fältet kan en sökning i hela posten ge träff. Det finns undantagsfall där bindestreck behöver anges, det beroende på källans indexering.

Samsökdatabaserna

  • Välj den grupp av databaser som bäst passar din sökning. Om du till exempel söker en asiatisk källa, använd Meatsök Asien.. Se databasernas gruppering här.
  • En sökning i gruppen Metasök Mellaneuropa går tyvärr inte lika snabbt som de andra grupperna.

Allmänt

  • Radera inte fält 599.  Genom att fält 599 finns i posten går det i Libris webbsök att ange söktermen spec:imported och då få fram vilka och hur många poster som importerats genom Metaproxy.
  • Kontrollera den importerade posten! Trots att nya Metaproxy rensar och rättar i större utsträckning än tidigare är det viktigt att se till att varje post är korrekt inför importen till Libris och det lokala systemet.

Mer information om Metaproxy hittar ni på Libris hemsida. Som alltid tar vi tacksamt emot önskemål och förslag på andra bibliotekskataloger som bör göras sökbara via Metaproxy och katalogiseringsklienten. Förslagen skickas till Libris Kundservice (libris@kb.se). Ange institutionens namn, adressen till Z-servern, port samt databasens namn. (Exempelvis: Library of Congress,  address: z3950.loc.gov, port 7090, databasnamn: Voyager)

BIBSAM + KB+ = sant?

$
0
0

Vi närmar oss slutfasen av migreringen från SFX och det gamla kommer att ersättas av något nytt, men vi vet än så länge inte riktigt hur och när.

Från och med 2014 upphör Kungliga biblioteket med att tillhandahålla den nationella länkservern SFX. Hos biblioteken är arbetet med att ordna egen länkserver redan i full gång och det är spännande att alla tre leverantörer från ramavtalet finns representerade bland bibliotekens nya avtal. ExLibris med sin länkserver SFX dominerar med ett femtontal bibliotek. Övriga två leverantörer (EBSCO med LinkSource och Serial Solutions med 360 Link) har ett par färre representanter bland biblioteken men med en jämn fördelning mellan sig.

När biblioteken inte längre är kopplade till en nationell länkserver kommer Kungliga biblioteket att hålla bibliotekens e-resursbestånd aktuellt och uppdaterat i Libris genom att börja ta emot dataflöden från de olika länkservrarna. Metoden för det är att för SFX lokalt installera ett skript för exporter framtaget av en av Libris utvecklare, för de två andra att anpassa exportrutinerna. Rutiner för Exlibris (SFX) och Serial Solutions (360 Link) är uppsatta och några bibliotek har redan driftsatt påbörjat sina exporter. Rutiner för LinkSource (EBSCO) är fortfarande under arbete men beräknas bli klara inom kort.

Hur ska det värdefulla arbetet som görs med BIBSAM-avtalen komma biblioteken till godo i lokala länkservrar? En interimlösning är dagens upplägg med att avtalsfiler finns på Libris FTP, en lösning som vi hoppas kunna ersätta med något bättre. Vi har tidigare berättat om att vi undersöker samarbete med JISC Collections som utvecklar Knowledgebase+ som vi hoppas kan bli BIBSAM-avtalens nya hemvist. Vår förhoppning är att Kungliga biblioteket på något sätt kan medverka i sammanhanget eftersom vi ser intressanta möjligheter med KB+. En stor nytta skulle uppnås om BIBSAM-avtalen kunde hämtas därifrån av biblioteken till lokala länkservrar, en mer standardiserad lösning, bland annat i och med att det stöder KBART. Redan idag hämtar till exempel Exlibris och Serial Solutions data för konsortiepaket till sina respektive Central Knowledge Bases.

I dagsläget fortsätter Kungliga biblioteket att driva frågan och i senaste numret av Insight uttrycker sig även Liam Earney, project director på JISC Collections, positivt om deras ambitioner att samarbeta internationellt kring KB+ och GoKB. Insights – 26 (3), November 2013, Maximizing the Knowledge Base: KB+ and GOKb, Liam Earney.

UKSG 2013 pratade Liam Earney om KB+. Presentationen är relativt kort och mycket informativ. Det finns även en länk på KB+ blogg till ett webinar på två timmar för den intresserade.

Ytterligare information om migrering och tekniska detaljer hittar ni på vår FAQ.

Kontakta gärna Libris Kundservice, libris(@)kb.se , om ni har ytterligare frågor.

BIBSAM + KB+ = sant!

$
0
0

KB har fattat beslut om att ingå samarbete med Jisc Collections kring systemet Knowledge Base+ (KB+). Samarbetet innebär dels att vi deltar i ett internationellt samarbete där vi bland annat kommer att bidra till utvecklingen av systemets konsortiefunktionalitet, dels att KBs licenshandläggare kommer att hålla BIBSAM-avtalen aktuella och uppdaterade i KB+.

Läs mer på bloggen för bibliotekssamverkan eller på KB+ blogg.

Åtkomst till WorldCat framskjutet till 2 september

$
0
0

Avtalet med OCLC om medlemskap och åtkomst till WorldCat börjar gälla idag 1 september. På grund av problem hos OCLC kommer vi inte att kunna ge åtkomst till WorldCat i Voyager förrän imorgon tisdag 2 september. Read more →

Tillgång till WorldCat som källa för import av utländska katalogposter from 1 september 2014

$
0
0

Kungl. biblioteket (KB) har ingått avtal med OCLC om tillgång till OCLC:s bibliotekskatalog WorldCat.

Från om med 2 september 2014 har alla LIBRIS-registrerande bibliotek tillgång till WorldCat som källa för import av utländska katalogposter.

Posterna innebär en kostnad för KB och vi kommer därför att fortsätta utveckla Metaproxy, samsökningstjänsten i LIBRIS katalogiseringsverktyg från vilken man kan hämta bibliografiska poster utan kostnad. Vi önskar därför att Metaproxy används även fortsättningsvis.KB står för finansieringen av medlemskapet men vi kan komma att se över finansieringsmodellen framöver om kostnaderna drastiskt skulle öka.

Arbetet med att tillgängliggöra LIBRIS i WorldCat påbörjas enligt avtalet den 1 september. Arbetet inleds med diskussioner om tekniska och juridiska förutsättningar.

Anmäl er till LIBRIS inspirationsdagar 10-11 november 2014

$
0
0

Välkomna att anmäla er till LIBRIS inspirationsdagar i Stockholm den 10-11 november 2014! Program och anmälningsformulär: http://www.kb.se/aktuellt/utbildningar/2014/LIBRIS-inspirationsdagar/ Read more →

Slutredovisning av e-boksuppdraget

$
0
0

Den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS kan fungera som lagringsplats för e-böcker och på sikt vara en nationell e-bokstjänst. Det visar den försöksverksamhet som Kungl. biblioteket nyligen avslutat och slutrapporterat till regeringen.

Under projekttiden har en prototyp av en e-bokstjänst arbetats fram med ett helt flöde av e-böcker från distributörer som når biblioteken via LIBRIS. Prototypen har innehållit cirka 400 e-böcker och testats av utvalda bibliotek och återkopplingen har varit positiv!

Rapporten i sin helhet finns att nå via Kungl. biblioteket.


Cherry – en minimal del av nya LIBRIS sök

$
0
0

Nu har vi kommit till det ögonblick som många väntat på, som en del har varit kritiska till och som har utretts åtskilliga vändor. Den här gången tar vi ett annat grepp. Vi börjar med att göra istället för att utreda. Vi börjar med en MVP, en hypotes, ett litet experiment. Det vi pratar om är ersättaren för LIBRIS “webbsök”.

Vi har under flera år arbetat med att utreda innehåll, målgrupper och systemarkitektur för att kunna anpassa våra tjänster utifrån nya behov och förutsättningar. Nu när grunden till LIBRIS XL står klar behöver vi utsätta arkitekturen för prövning. Vi har hittills arbetat med katalogiseringsverktyget som ett fönster mot LIBRIS XL och nu är det dags att testa en av våra söktjänster, nämligen ersättaren för LIBRIS “webbsök”.

För att möta en omvärld i ständig förändring kommer vi att dela upp arbetet i minimala produkter (MVP:s). En MVP är den första versionen av en produkt som gör det möjligt att snabbt testa idéer och lära sig användarnas behov och drivkrafter med minsta möjliga insats. Man börjar med att sätta upp en hypotes. Det betyder att man tar fram den enklaste designen för att testa hypotesen på potentiella användare, får insikter och därefter itererar på nytt. En MVP gör det möjligt att snabbt säkerställa att vi är på rätt väg genom att iterera designen utifrån lärdomar om hur användaren beter sig.

Cherry – minimal produkt till våren
Ett första steg är att testa nya sätt att inspirera. Vi har brutit ut en hypotes från den uppdaterade effektkarta som vi har arbetat med sedan tidigare, se målgruppsanalysen för utförligare beskrivning. Under våren kommer vi arbeta kring hypotesen:

”Vi tror att lustläsaren blir inspirerad och hittar nästa bok att läsa genom att se omslagsbilder, skumma relevanta recensioner, få smakprov och hitta liknande titlar genom att få tips om inspirerande termer och titlar”

Vi tror att oavsett vilket beteende man tillhör vill man alltid bli inspirerad. Genom att starta med fokus på lustläsaren får vi därmed möjlighet att testa nya sätt att berika användarupplevelsen med mervärde från andra källor och att genomföra dataanalys på mindre textmängder. Dessutom finns stora delar av det metadata vi hade tänkt använda redan tillgängligt i LIBRIS XL.

Arbetsnamnet för hypotesen blir Cherry och vi har satt detta namn just för att tydliggöra att det är en minimal insats och att vi lägger fokus på det lilla extra som får lustläsaren att hitta nya böcker att läsa. Det blir körsbäret på toppen av bakelsen för att prata Lean UX termer.

Övergripande aktiviteter för Cherry under våren 2015:

  • Testa kopplingar till LIBRIS XL och modifiera arkitekturen utifrån behov
  • Identifiera och berika med mervärde (relevanta recensioner, bokomslag, etc.)
  • Genomföra dataanalys på datamängder (i det här fallet recensioner) med syfte att extrahera liknande titlar och termer
  • Ta fram plattform för idégenering så att biblioteken kan bidra
  • Designa, utveckla och iterera MVP

Samverkan och delaktighet
Med avstamp i att skapa delaktighet vill vi ta hjälp från bibliotek och andra aktörer att bidra med idéer i utvecklingen av Cherry och vi tror att det kan komma att ske på ett smidigt sätt genom att skicka in bidrag. Vi kommer i god tid innan informera om hur och när det sker. Arbetet på KB/LIBRIS genomförs tvärfunktionellt med den kompetens som behövs för insatsen.

Innehåll
Frågan om innehåll i LIBRIS har tagits upp i flera utredningar, bland annat när det gäller hur man kan tillgängliggöra de e-resurser som upphandlats via BIBSAM, se Samsök under luppen och Långsiktig uppföljning av Samsök. Man har även tittat på hur behoven ser ut för olika bibliotekstyper och deras användare. Det har visat sig att behoven och förutsättningarna är väldigt olika för olika bibliotekstyper när det gäller vilka datakällor som kan vara relevanta för att berika LIBRIS med innehåll. Man kan därför behöva gruppera innehållet i tvärsnitt som tillgodoser de olika behoven, se rapport Arbetsgruppen för innehåll i databrunnar.

När det kommer till prioriteringen av innehåll i Cherry arbetar vi som vi tidigare beskrivits hypotesdrivet och tar in det data som passar den aktuella hypotesen. Eftersom den första hypotesen är att inspirera lustläsare till att läsa böcker kommer vi att börja med metadata från LIBRIS och databerikning (recensioner, omslagsbilder, etc.). Vilket innehåll som kommer sen beror på vilken hypotes vi väljer att prioritera. Allt eftersom vi användningstestar kommer vi komma närmare frågan om hur behovet ser ut och vilka datamängder som bör prioriteras.

Tidplan och fortsatt arbete
Cherry, den första MVP:n, är som sagt ett sätt att testa arkitektur, innehåll och delaktighet. Arbetet pågår lågintensivt under våren, med en fokusvecka i maj. Till hösten arbetar vi vidare med hypoteser kopplade till uppgiftsdrivna och intressedrivna användare. Arbetet kommer sedan fortsätta hypotesdrivet allt eftersom vi får in större datamängder. Parallellt pågår arbetet med utveckling av centralt index för det svenska fria materialet.

Tillgänglighet via API:er
Allt fritt innehåll och även viss funktionalitet kommer naturligtvis att tillgängliggöras via API:er för bibliotek och andra aktörer att bygga vidare på.

Vi kommer löpande att informera om projektet i Librisbloggen.

Cherry, stor

Kreativt kaos blir till strukturerad urspårning

$
0
0

Inackorderade i källaren på Kungl. biblioteket i Humlegården sitter vi, det tvärfunktionella teamet för Cherry, bestående av formgivare, systemutvecklare, UX:are, projektledare och innehållskunniga.

Under våren har vi arbetat med att förbereda arbetet. Vi har satt upp en arkitektur för att enkelt lägga till och ta bort innehåll från tex bloggar och Smakprov.se. Nu under fokusveckan var det dags att foga samman alla bitar och ta fram en prototyp för användningstest, allt för att få lärdomar om hur lustläsare beter sig. Hypotesen vi arbetar kring är:

”Vi tror att lustläsaren blir inspirerad och hittar nästa bok att läsa genom att se omslagsbilder, skumma relevanta recensioner, få smakprov och hitta liknande titlar genom att få tips om inspirerande termer och titlar”

insp

Uppstarten bestod av en gemensam designstudio där vi tillsammans skissade på olika lösningar lämpliga för det experiment som vi gett oss i kast med. Den gav utlopp för teamets tankar och idéer, men framför allt fångade vi upp de bidrag som kommit in via LIBRIS idéforum. Här har intresserade under våren kunnat bidra med tankar i form av skisser på hur Cherry ska kunna inspirera lustläsaren till att hitta nästa bok. Läs mer om eventet “Designtimmen” som gick av stapeln den 15 april. Vi fick in ett antal idéer som baserades på att kunna orientera sig vidare från ett ord till ett annat, en sorts associationslek baserat på ord, titel eller författare. Det tog vi fasta på och började laborera kring. Med hjälp av textanalys baserat på recensioner från bloggar och Smakprov.se skapade vi en ström av ord som användaren kunde välja, rikta, styra. Det hela blev ett långt flöde där man hela tiden möttes av nytt resultat. Ett slags urspårning.

Lärdomar från användningstesterna
Vi har velat ta reda på vad som får en användare att vilja läsa av lust och vad som inte är lika lockande. De lärdomar vi kunde dra var att lustläsare vill läsa det som de källor de litar på har tipsat om, inte vad ”andra” läser just nu. Vi kunde också avläsa att lustläsaren är intresserad av recensioner som beskriver en känsla, inte ”baksidestexter” om själva boken. De vill få en känsla av språket samt läsa recensioner med personliga åsikter. En av testpersonerna konkretiserade det här genom att förklara det med att han ansåg att alla böcker egentligen handlar om samma sak; kärlek, svek och sorg. Det är alltså rösten som berättar historien som är det det intressanta, inte handlingen i sig. En annan sak som handlar mer om bibliotekens varumärke är att vi behöver särskilja oss från bokhandelns listor om nyutgivet och nischa oss mot att tipsa om böcker från alla tider. Det är det som gör oss unika. Under intervjuerna fick vi också input på LIBRIS söktjänst. LIBRIS står för struktur och tydlighet och är kopplat till en uppgiftsdriven person, medan Cherry snarare handlar om en strukturerad urspårning. Nedan ser ni delar av prototypen som användningstestades.

feed  post

Vad händer sen
Nu tar vi med oss insikterna och fortsätter arbetet kring att få tag i fler bloggrecensioner, förfina sökning utifrån betydelsebärande ord som tex olika känslor, egen kontext och att linjera arkitekturen med XL. När vi kör igång igen kommer vi börja kring en hypotes som har itererats och landat i:

”Vi tror att lustläsaren blir inspirerad genom att själv välja utifrån egen kontext, skumma tillförlitliga recensioner och även hitta oväntade titlar genom att spåra ur.”

Genom att kombinera recensioner, relaterade ord, smakprov och erbjuda en möjlighet att fritt ta sig vidare i ett associationsflöde hoppas vi att vi skapat Cherry, uppstarten till nya LIBRIS sök.


      

 

Avtalsbundna e-resurser, länkservrar och dubbletter – rutiner för inläsning i LIBRIS

$
0
0

Varje vecka läses en stor mängd beståndsinformation för avtalsbundna e-resurser genererade från länkserveranslutna bibliotek in i LIBRIS. Det finns automatiserade rutiner som matchar filer från leverantörerna Serials Solution (i Sverige representerat av LM informationstjänst), ExLibris och EBSCO. Tidigare använde biblioteken uteslutande 360 Link, SFX och LinkSource men under hösten har sortimentet utökats till att innefatta även EBSCO:s nya version av länkserver Full Text Finder samt ExLibris helhetslösning ALMA.

För att möta upp behovet av att läsa in e-resursbeståndet även från Full Text Finder och ALMA har KB/LIBRIS under hösten tagit fram skript anpassade för dem. Det har varit ett utvecklingsarbete som innefattat samarbete både med Handelshögskolan (Shad, Full Text Finder) och Karolinska Institutets universitetsbibliotek (Cdig, ALMA). Efter tester är vi nu igång och de nya bestånden kommer snart att kunna ses i LIBRIS webbsök.

Dubbletter (mul-bib) och städning i LIBRIS

Ett problem som kan uppstå när e-resursbestånd läses in i LIBRIS är dubbletter av bibliografiska poster. Dubbletterna redovisas som ”mul-bib” i de e-postrapporter som skickas till berörda bibliotek, och de är något som i alla fall ett par av er (om än motvilligt) är bekanta med. Redan 2014-11-04 diskuterades i LIBRIS användargrupp katalogisering behovet av att städa upp bland dessa dubbletter, ett arbete som kräver manuell handpåläggning av varje enskilt dubblettfall, inte minst för att återställa bibliotekens aktuella beståndsstatus.

Kompletterande rutin för automatiserad mul-bib-hantering

Delar av denna manuella hantering borde med fördel kunna kompletteras med förbättrade automatiserade rutiner. Användargruppen tog åter upp frågan under hösten och KB/LIBRIS undersöker nu möjligheterna att efter varje avslutad inläsningsomgång maskinellt samla upp alla påträffade dubbletter (mul-bib) i en redigeringsbar lista som underlag för automatiskt återskapande av aktuella biblioteksbestånd.

Själva dubblettsammanslagningen blir fortfarande manuell, men biblioteken kan markera vilka dubbletter som har åtgärdats. Åtgärdade dubbletter fångas sedan upp i efterföljande importomgång och de bestånd som redovisas i LIBRIS bör därmed kunna hållas bättre uppdaterade. Den automatiserade processen upprepas efter varje avslutad inläsning, dvs. åtgärdade dubbletter tas bort ur listan och eventuella nytillkomna läggs till.

Vår förhoppning är att denna rutin ska underlätta den betungande manuella hanteringen och även bidra till en mer aktuell beståndsredovisning i LIBRIS.

Ramavtal för CKB med länkserver och fria resurser

$
0
0

Ramavtal för CKB med länkserver

Våren 2017 går ramavtalet för CKB med länkserver ut. Avtalet från 2012 och tecknades för två (2) år med chans till förlängning om ett plus ett (1+1) år. Kungliga biblioteket tillfrågade i maj 2016 de bibliotek som tidigare visat intresse för ett av Kungliga biblioteket (KB) upphandlat ramavtal. Det framkom då att behoven inte längre är desamma som de var 2012. Dessutom är tillfrågade bibliotek biblioteken i stort överens om att de lokala förutsättningarna varierar till den grad att det inte går att hitta en nationell lösning som kan tillgodose samtliga behov. Idag är biblioteken även bättre insatta i vad de vill ha, de har en redan etablerad kontakt med leverantörer och eftersträvar en lösning som kan erbjuda mer än ”bara” en länkserver med CKB. Biblioteken upplever att deras redan etablerade kontakter kommer att hjälpa dem i kommande förhandlingar varpå de befinner sig i den situationen att de själva kan ta frågan vidare.

Den upphandling som gjordes 2012 var då uppskattade och behövlig men idag besitter biblioteken den kunskap och erfarenhet som behövs för att ta saken vidare på egen hand. KB kommer därför inte att upphandla ett nytt ramavtal för e-resurser, inte heller att förlänga rådande avtal.

FREE via ExLibris

Under de senaste åren har Kungliga biblioteket (KB) erbjudit fria resurser (Open Access) i Libris nationella katalog. Resurserna har gått under sigel FREE och härstammat från ExLibris CKB (Central Knowledge Base).

Den bakomliggande anledningen till att Libris innehåller dessa fria resurser är att Libris erbjöd en nationell länkserverlösning. Konceptet innebar ett samlat grepp till det då allt mer växande e-resursbeståndet. Biblioteken upphandlade ett par år senare egna länkservers för hantering av e-resursbeståndet och trots att Libris inte längre arbetade med den nationella länkservern bestämde Libris sig för att fortsätta med de fria resurserna i Libris webbsök. Beslutet grundades i att alla ska få ta del av allt och eftersom universiteten valde att enbart aktiverade de fria resurser som var i deras intresse, och dessutom av naturliga skäl placerades dem bakom deras egen proxy, ville Libris erbjuda ett heltäckande utbud utan låsning bakom universitetens inloggningar.

Idag använder inte Kungliga biblioteket längre ExLibris CKB vilket betyder att KB i realiteten betalar för den här samlingen. Med andra ord används SFX enbart till att distribuera ExLibris FREE-resurser. KB anser inte att det är berättigat att en fri resurs innebär en kostnad varpå beslut tagits att vi inte längre ska göra så.

I höst är det dags för en användardag!

$
0
0

Efter flera års utvecklingsarbete kommer Libris snart gå över till ett system baserat på länkad data. Inledningsvis är det främst katalogiseringen som påverkas och just nu pågår interna och externa tester av gränssnittet, något som vi skrivit om tidigare i bloggposten Libris XL – Tid för test.

Som vi tidigare informerat om har Kungliga biblioteket valt att basera sin modell på Bibframe 2.0, ett vokabulär inom länkad data som utvecklas av Library of Congress. Bibframe är tänkt att bli internationell standard för bibliografisk information som ska ersätta MARC 21. Utöver Bibframe, som blir det huvudsakliga vokabuläret för att beskriva vår bibliografiska information, kommer vi att använda ytterligare vokabulärer för att nå den detaljnivå i mappningen som är så viktig för våra söktjänster och slutanvändare.

Hur fungerar Libris XL med vårt lokala system?
I Libris XL sker konvertering och återkonvertering mellan länkad data och MARC 21. Det här för att postutbytet mellan Libris och de lokala system som är beroende av MARC 21 i stort sett ska kunna fungera som tidigare. Vi kommer fortsätta tillhandahålla exporter till FTP via batch och möjligheter att plocka ut post-för-post. Vi kommer också erbjuda en lösning för de som har möjlighet att hämta poster via OAI-PMH.

Hur blir övergången för mig som katalogiserar?

KB:s mål är att katalogiseringsarbetet ska bli enklare och varken kräva programuppdateringar eller installationer. Ett modernt webbaserat gränssnitt där fokus ligger mer på relationer och att länka ihop strukturerad information, kommer förenkla många arbetsprocesser och förbättra datakvalitén över tid, men kan till en början såklart kännas lite ovant om man jobbat mycket med MARC. För att själva katalogiseringsverktyget ska bli så självinstruerande som möjligt kommer vi i höst lägga stort fokus på kontextuell hjälp direkt i gränssnittet.

Just nu planeras också de aktiviteter som behöver genomföras för att utbildningsmaterial och dokumentation av format och arbetsflöden ska finnas tillgängligt i god tid innan övergången. Mer information om detta kommer inom kort.

Boka in 16 november!

En användardag med fokus på Libris XL är planerad till 16 november med placering i Stockholm. Boka in datumet redan nu! Mer information om tider och program kommer efter sommaren.

Fler frågor?
Efter sommaren kommer mer fördjupad information om arbetet framåt men om du har frågor redan nu eller vill anmäla dig för höstens gränssnittstester kontakta Libris via libris@kb.se.

Med vänlig hälsning,

Libris

Dags för nya Libris!

$
0
0

Bakgrunden till nya Libris

Tekniken i Voyager och MARC21 är gammal och svår att utveckla. Nya behov gör att Libris måste förändras och nu får annan systemarkitektur och format. Visionen för nya Libris är ett stabilt system på en utbyggbar plattform med kapacitet för de stora dataflöden som präglar dagens informationssamhälle. Modern teknik ger Libris därmed säker drift, bättre prestanda och utvecklingsmöjligheter bortom de förutsättningar vi har idag. Gränssnittet för katalogisatörer kommer också att utvecklas och förändras.

Nya möjligheter

Förändringen kan beskrivas som att katalogen flyttas från en gammal bräcklig grund till ett modernt fundament. På den nya tekniska plattformen blir systemet flexiblare och vi kan framöver utveckla nya tjänster. Formatet bygger på BIBFRAME 2.0 och öppna länkade data och därmed kan vi göra informationen i Libris begriplig för resten av internet. Det här skapar nya vägar in till biblioteken och lyfter fram den skatt av information vi har. Vi bibehåller samma höga datakvalitet och detaljerad metadata men det nya formatet ger nya möjligheter till förbättra datakvalitet och att kunna utveckla nya tjänster. Libris ger nya möjligheter för både forskare och bokläsare. Övergången är planerad att ske första veckan 2018. Från den 2 januari och en vecka framåt då själva skiftet sker, kommer endast Libris webbsök att vara tillgängligt.

Grundkunskaper

Ett stöd i katalogiseringsgränssnittet hjälper den som beståndsregistrerar eller katalogiserar sällan. För den som istället katalogiserar ofta, på en avancerad nivå eller jobbar med att ta fram praxis och rutiner, är det lämpligt att redan nu bekanta sig med datamodellen. Vi har därför tagit fram ett introduktionsmaterial Introduktion till nya Libris och XL som finns på Libris informationssidor och bloggas om på Librisbloggen. Texten ger grundläggande kunskaper om BIBFRAME 2.0 och KB:s mappning av MARC21, länkade data samt visionen bakom övergången. Materialet kompletteras successivt under hösten. Användare med olika behov ska kunna välja lämpligt material och med det få en grund att stå på inför nya Libris.

Användardagen den 16 november

Den 16 november anordnar Libris en användardag. Läs mer på Kungliga bibliotekets webbplats.

Löpande information

Löpande information finns på Librisbloggen och på Libris informationssidor. För att tillgodose behovet av kundstöd har vi även publicerat Supportforum för nya Libris. Som vanligt går det även bra att kontakta Libris kundservice.

Veckans rapport

$
0
0

Utvecklingen av nya Libris och XL är inne på upploppet och ett stort antal aktiviteter pågår för att vi ska vara redo för övergången i januari 2018. När övergången väl är genomförd kommer vi att fortsätta utvecklingen under hela 2018 med uppdateringar och fler releaser.

Vi kommer att varje vecka publicera en rapport på Librisbloggen om pågående utveckling.

För närvarande ligger stort fokus på format och gränssnitt. Genom att arbeta intensivt med formatet säkerställer vi att vi efter övergången behåller datakvalitet och detaljrikedom i Libris. Parallellt med formatarbetet tar vi nu fram en inbjudande design för gränssnittet, allt för att göra det nya verktyget pedagogiskt och enkelt att arbeta i.

Vi har under den gångna veckan skickat ut tester till ett antal katalogisatörer. Det har gett oss bra resultat och mycket användbar feedback. Utifrån responsen förbättrar vi instruktioner, stöd i gränssnittet och andra insatser kopplat till att arbeta i det nya verktyget. Att vara med och testa är inte bara ett verktyg för oss att identifiera vad som behöver utvecklas, utan är också ett steg i den utbildning i form av självstudier som vi uppmanar till där användare lär känna systemet redan innan övergången.

Ytterligare tester har gjorts på exporten där vi nu utökat antalet bibliotek och bibliotekssystem. Vi har även breddat antalet typer av testposter för att säkerställa att återkonverteringen fungerar så felfritt som möjligt.

Supportforum för nya Libris är sedan ett par veckor aktivt och uppdateras kontinuerligt. Där hittar ni svar på vanligt förekommande frågor, både tekniska och frågor som rör övergången. Genom att ni använder tjänsten och bidrar med synpunkter berikas den, och vi har möjlighet att reda ut alla frågetecken. Forumet har nu en egen flik i Librisbloggen.

Parallellt med alla dessa aktiviteter pågår naturligtvis förberedelser för Libris användardag 2017,16 november. Dagen kommer att ge en aktuell bild av läge och tidsplan i projektet. Vi visar upp det nya systemet och ger er en glimt av alla de möjligheter till utveckling som nu öppnas. Länk till anmälningsformuläret och vidare information om användardagen finns på Kungliga bibliotekets webbplats.


Veckans rapport

$
0
0

Veckan som gått har präglats av fortsatt arbete med bland annat den kommande användardagen, tester, formatmappning och design av gränssnitt.

Intresset för användardagen har varit väldigt stort och konferensen har redan blivit fullbokat. Många av de som velat anmäla sig har inte fått plats, varpå vi för nuvarande undersöker att utöka antalet platser. De som önskar komma på användardagen men inte hunnit anmäla sig, kan tills vidare sätta upp sig på en väntelista. Besök Libris användardag 2017 för vidare information.

Parallellt fortsätter planeringen gällande program och innehåll, allt för att göra användardagen till en så spännande och innehållsrik dag som möjligt.

Exporttesterna fortsätter.  Förra veckan påbörjade vi export-/importtester med ytterligare bibliotekssystem och täcker därmed in:

  • Aleph
  • BookIT
  • Horizon/Symphony
  • Koha
  • Mikromarc
  • VTLS

Planen är att kommande vecka få igång testerna med de nu tillkomna systemen. Efter varje testomgång görs uppdateringar (till stor del på konvertering och återkonvertering) baserade på den feedback vi får, därefter tar nya tester vid. Tanken är att vi senare under hösten ska göra det möjligt för alla intresserade att testa importen. Ni som vill börja testa redan nu, kontakta Libris kundservice för att anmäla intresse. Vidare information om hur testerna går berättar vi om varje vecka på Librisbloggen.

Även gränssnittet testas kontinuerligt och vi förbereder en ny omgång användartester. Feedbacken på denna typ av tester ger input till bland annat design och innehåll för katalogiseringsverktygets startsida.

Glöm inte att hålla er uppdaterade genom att se svar och ställa kompletterande frågor i Supportforum för nya Libris och följa utvecklingen här på Librisbloggen.

Veckans rapport

$
0
0

Den gånga veckan har har vi arbetat vidare med ett stort antal aktiviteter rörande utveckling och införande av nya Libris.

Libris användardag Vi har bytt lokal till Essinge konferenscenter på Stora Essingen i Stockholm. Vi har nu fyllt alla platser och det går inte längre att anmäla sig.

Vi har fortsatt med exporttesterna där vi bland annat testar återkonverteringen av formatet i de lokala bibliotekssystemen. Från och med förra veckan har vi representanter från samtliga systemleverantörer.

Vi har skapat en spellista på på Kungliga bibliotekets kanal på Youtube. Spellistan heter Introduktionsfilmer för nya Libris och XL och kommer framöver att innehålla ett antal korta filmer som ska vara stöd i arbetet i det nya katalogiseringsverktyget. Redan nu finns filmen XL Demo v. 43. Filmen är märkt med veckonummer vilket gör att vi kan visa systemet i rådande läge. Inom kort kommer även de första versionerna av instruktionsfilmerna att läggas till i spellistan. Filmerna uppdateras successivt.

Vi har lagt upp en process och arbetssätt för rapportering av feedback och ändringsförslag så att återrapporteringen fungerar smidigt när användarna börjar utforska gränssnittet. Vidare information kommer inom kort.

I arbetet med Libris nya tjänst för login har katalogiseringsansvariga på biblioteken kontaktats för att verifiera att uppgifterna är korrekta och att användarna har rätt behörigheter. Den nya logintjänsten möjliggör inloggning på personnivå, till skillnad från tidigare login på sigelnivå.

Slutligen uppmanar vi er som tidigare att besöka Supportforum för nya Libris och XL där ni kan läsa frågor och svar och själva ställa frågor.

Självstudier inför övergången till nya Libris och XL

$
0
0

För att förbereda användare inför övergången har vi tagit fram material för självstudier. Syftet är att användare på egen hand ska kunna höja sin kompetens inom bland annat länkade data och det nya verktygets arbetssätt.

För att studiematerialet ska nå så många som möjligt sammanfattar vi här var ni kan hämta information.

  • Librisbloggen är vår främsta kanal för aktuella händelser och vi kommunicerar här löpande information. Använd gärna taggar när ni söker, exempelvis nya Libris, RDA, utveckling, metadata, med flera.
  • Svar på ofta förekommande frågor finns på Supportforum för nya Libris. Forumet är fulltextindexerat och gör det möjligt att söka på valfritt ord. Genom att användare bidrar med frågor växter antalet svar vilket i förlängningen bidrar till mer heltäckande information.
  • Introduktion till nya Libris och XL listar länkar och annat relevant material som sammantaget utgör grund för förståelse för visionen bakom övergången, mappning till nya vokabulär, samt länkade data i allmänhet. Materialet kompletteras successivt under hösten.
  • På Kungliga bibliotekets Youtube-kanal finns spellistan Introduktionsfilmer för nya Libris och XL där vi bland annat publicerar demofilmer av gränssnittet och korta instruktionsfilmer. Filmerna är märkta med veckonummer. Genom att versionshantera kan vi kommunicera förändringar och löpande arbete. Glöm inte att filmerna hänvisar till gränssnittets rådande läge.
  • Som deltagare på Libris användardag 2017 har du möjlighet att se presentationer, delta i workshops och lyssna på mindre seminarier. Där kan du bland annat ställa frågor, se det nya gränssnittet och lämna synpunkter. För er som inte har möjlighet att delta kommer förmiddagens presentationer att filmas och läggas på Kungliga bibliotekets Youtube-kanal.

Veckans rapport

$
0
0

Den gångna veckan har vi arbetat vidare med Introduktion till nya Libris och XL. Materialet är uppdaterat med förbättrad struktur och en kompletterade del 2 som innehåller hänvisningar till material om länkade data, RDA och bibliografiska vokabulärer i XL. Vi har framför allt fokuserat på den svenska terminologin. Syftet med en språklig  anpassning är att få XL (med BIBFRAME) att samspela med RDA. I del 2 finns den första sammanställningen av de svenska begreppen, både i text och bild. Informationen finns  även filmatiserad: BIBFRAME Svensk terminologi.

Spellistan Introduktionsfilmer för nya Libris och XL är kompletterad med korta instruktionsfilmer. Listan kompletteras och uppdateras successivt.

Vi arbetar vidare med exporttesterna och planeringen av Libris användardag. Vecka 45 publiceras detaljerat program.

 

BIBFRAME svensk terminologi

BIBFRAME svensk modell

Veckans rapport – var med och testa!

$
0
0

 

Nya Libris och XL:s testmiljö, QA

 

Förra veckan lanserades nya Libris och XL:s beta!

En betaversion innebär att alla planerade funktioner finns på plats, men ännu inte är testade och verifierade. De som anmält intresse för att delta i Libris användardag 2017 fick möjlighet att testa betan redan i torsdags, och nu ges möjligheten till övriga i Libriskollektivet. Anmäl er att testa här. Libris kundservice återkommer inom kort med vidare information, inlogg och lösenord.

Vi har förberett fyra testfall där ni kan välja att göra ett eller flera, där testfallen är av stigande komplexitet. Det här är en uppstart för den dialog och det samarbete som är viktigt inför kommande uppdateringar och releaser av XL. Tack för att ni hjälper oss med detta – er feedback är central för att göra nya Libris bättre.

För användaren är att testa systemet en del av de självstudier som KB erbjuder i och med övergången, ni lär er navigera i det nya verktyget. Innan ni testar är det således bra att ha tagit del av det introduktionsmaterial som hittills tagits fram, och som tidigare kommunicerats har vi på Librisbloggen samlat länkar till det viktigaste materialet. Kom ihåg att ni inte kan förstöra någonting när ni testar det nya verktyget eftersom det är en kopia av den egentliga databasen, och kommer att skrivas över vid kommande releaser.

Veckan har i övrigt präglats av arbetet med förbättringar och uppdateringar av formatet, bland annat gällande återkonverteringen.

Vi har även förberett och påbörjat lasttester. Det här innebär att vi testar systemets prestanda. I realiteten betyder det att vi utsätter nya Libris och XL för en simulerad belastning, högre än framtida normalbelastning,  av flera samtidiga användare som genomför aktiviteter. Att göra den här typen av tester säkerställer att systemet klarar av den verkliga belastningen som kommer att krävas efter en produktionssättning.

Spellistan på Kungliga bibliotekets kanal på Youtube har kompletterats med ytterligare en film, denna gång om Libris förvärvsrutin.

 

Viewing all 95 articles
Browse latest View live